Juweliers Van Schoenwinkel te Genk
Home » Informatief » Een waterdicht horloge

Een waterdicht horloge

Een veel voorkomend probleem is de waterdichtheid van het horloge . De pakkingen ( dichting ) , gemaakt van rubber, nylon of teflon beschermen het glas , de kast , het achterdeksel, de kroon en het binnenwerk van het uurwerk tegen indringend water.

Als het horloge een chronograaf is, zijn ook de drukknoppen van rubberen pakkingen voorzien.

Het materiaal van een stevige kast is genoeg om waterdruk te weerstaan zonder te vervormen.Een schroefbare achterdeksel en een kroon ( de knop om de wijzers te verzetten ) die vastgeschroefd kan worden . zodat stoten tegen de kroon geen nadelige gevolgen heeft voor de waterdichtheid.

Het komt zelfs voor dat Japanse horlogemerken een andere maatstaf aanhouden als Zwitserse merken.

De verschillende gradaties van waterdichtheid van horloges
Bar staat voor de afkorting van waterdichtheid. Een bar is gelijk aan 10 meter waterdruk . Zo is dus 5 bar gelijk aan 50 meter of 5 ATM.(atmosfeer)

 • Water resistant – 30 meter / 3 ATM :
  Het horloge is spatwaterdicht en kan dus tegen spatten bij het wassen van de handen of regen maar mag niet ondergedompeld worden.
 • Water resistant – 50 meter / 5 ATM :
  Het horloge is waterdicht en kan ondergedompeld worden. Zwemmen kan, mits enige voorzichtigheid en enkel aan het wateroppervlak.
 • Water resistant -100 meter / 10 ATM :
  Het horloge is waterdicht. Mits het nodige onderhoud en de wetenschap dat uw kroon en deksel goed dichtgeschroefd zijn, kan u gerust gaan zwemmen met uw horloge.Bestand tegen elke watersport ook bij snorkelen duiken op gerige diepte.
 • Water resistant – 200 meter / 20 ATM :
  Het horloge is geschikt voor alle soorten watersporten. U kunt zelfs duiken tot op een diepte van ongeveer 40 meter onder de zeespiegel. Ook mits het nodige onderhoud ( recreatieduiken niet dieper dan +/- 40 meter )

Jaarlijks nazicht en waterdichtheidstest van het duikerhorloge zijn aangeraden voor je eigen veiligheid !!

Water resistant – 500 meter:
Gemaakt voor diepzeeduiken. Sommige horloges zijn uitgevoerd met een heliumventiel . Dit ventiel dient om het helium uit de horlogekast te laten ontsnappen gedurende het verlagen van de druk in de decompressiekamer.Dit is een proffesioneel duikhorloge. Dit horloge kan tot een diepte gaan die het menselijk lichaam niet aankan.

Update…
 • Geen producten in de winkelwagen.